Onderzoeken in Roode Brand en Zuidmaten
De afgelopen maanden heeft Prolander informatie over het projectgebied Roode Brand en Zuidmaten verzameld aan de hand van overleggen, eerdere onderzoeksrapporten, bestaande data, gebiedsbijeenkomsten en veldbezoeken. Deze informatie bestaat uit een combinatie van wensen, eisen en doelstellingen rondom natuur, water, landschap en recreatie. In dit artikel delen we de volgende stap: onderzoek naar het natuur- en watersysteem.
Schetsontwerp
Uiteindelijk willen we deze informatie allemaal samenbrengen in een schets: een eerste indruk van hoe het gebied er uiteindelijk uit komt te zien. Hoewel de eerste voorzichtige potloodstrepen op papier staan, is er nog zeker geen sprake van een afgerond schetsontwerp. Hiervoor ontbreekt belangrijke informatie op het gebied van mogelijke natuurontwikkeling en waterhuishouding. Dankzij de eerdere onderzoeken weten we al heel veel op dit gebied, maar deze informatie is niet gedetailleerd genoeg voor het maken van een schetsontwerp. Daarom laten we nu aanvullende onderzoeken uitvoeren.
Bodemonderzoek
Iedere plantensoort (en daarmee ieder natuurtype) stelt andere eisen aan de ondergrond, vooral op het gebied van voedselrijkdom en vochtgehalte. Het zogenoemde bodem- en hydrochemisch onderzoek laat zien hoe voedselrijk de bodem is en hoe de waterkwaliteit in het gebied is. Daarmee wordt duidelijk welke natuurtypen ontwikkeld kunnen worden in de verschillende delen van het plangebied. Ook zal het onderzoek uitwijzen welke maatregelen nodig zijn om deze natuurtypen te ontwikkelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd van 28 oktober tot en met 7 november. Meer informatie over wat er precies gedaan wordt, is te vinden in het artikel over het bodemonderzoek.
Hydrologisch onderzoek
Verder werken we aan het opstellen van een hydrologisch model. Dit model wordt gebruikt om de gevolgen van de maatregelen voor de waterhuishouding van het gebied te berekenen. Daarmee is het model cruciaal voor het opstellen van het schetsontwerp. Enerzijds kunnen we het model inzetten om, net als bij het bodem- en hydrochemisch onderzoek, te bepalen welke natuurtypen ontwikkeld kunnen worden en welke maatregelen we daarvoor moeten nemen. Anderzijds vertelt het model ook wat de gevolgen van deze maatregelen zijn voor het omliggende gebied.
Het model kan dus ook gebruikt worden om het gebied zo in te richten, dat de invloed op de omliggende percelen zo klein mogelijk is. Voor eventuele knelpunten kunnen we vervolgens verschillende maatregelen nemen. Dit kunnen maatregelen zijn in de waterhuishouding (denk aan het omleggen van de afwatering) of in de inrichting (denk aan het ophogen van percelen of het aanpassen van het waterpeil in de beek). Het hydrologisch model is dus belangrijk bij het zoeken naar de gewenste natuurtypen binnen het projectgebied, zonder dat dit negatieve effecten heeft op de functies buiten het projectgebied.
Planning vervolgfase
De resultaten van bovenstaande onderzoeken bepalen voor een groot deel de inrichting van Roode Brand en Zuidmaten. Op basis hiervan weten we welke maatregelen er genomen kunnen worden, zowel binnen het plangebied als eventueel buiten het plangebied. Daarom kiezen we ervoor om eerst deze onderzoeksresultaten af te wachten. Een schetsontwerp zonder deze hydrologische en bodem- en hydrochemische informatie zal alleen maar meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Na afronding van de onderzoeken is de verwachting dat het schetsontwerp in februari 2025 klaar is om gedeeld te worden.
Contact
Als u nog vragen heeft over de onderzoeken in Roode Brand en Zuidmaten, neem dan contact op met Wendy Tromp van Prolander.
- E-mail: w.tromp@prolander.nl
- Telefoon: 06 253 17 123
Meer informatie
Via de nieuwsbrief geven we updates over Roode Brand en Zuidmaten en alle andere deelgebieden. Meld u aan om op de hoogte te blijven.