Inspiratie voor het landarbeiderswetgebied


Naast de gebiedspartners zetten ook studenten zich in voor het Oude Diep. Nienke en Paulien willen bewoners inspireren om hun erfgoed herkenbaarder te maken.

Nienke en Paulien zijn vierdejaarsstudenten van de opleiding Management van de Leefomgeving aan Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden. In februari 2022 zijn zij gestart met hun afstudeeronderzoek over een landarbeiderswetgebied. In juli 2022 rondden ze het onderzoek af.

Landarbeiderswetgebied

Het landarbeiderswetgebied is een gebiedje bij Nieuw-Balinge, dat grenst aan het Mantingerzand. “Het is een kleinschalig cultuurlandschap dat is ontstaan in 1920-1930”, vertelt Paulien. “Toen ging de landarbeiderswet in", vult Nienke aan. “Bewoners kregen een stukje grond, waarop zij een eigen huis mochten bouwen. Door middel van een moestuin op hun erf konden zij in hun eigen levensonderhoud voorzien.” De bewoners hebben hun erf destijds helemaal op hun eigen manier ingericht. Dit gaf het gebied een unieke uitstraling.

Onderzoek

Er waren vroeger meer van dit soort gebiedjes in Nederland. De meeste gebiedjes zijn niet meer te herkennen, maar het gebiedje in Nieuw-Balinge wel. “Mensen die langslopen, zien wel dat de woningen er anders uitzien dan in de rest van de omgeving, maar wát er anders is, zien ze niet altijd”, vertelt Nienke. “En veel mensen herkennen het gebied niet, omdat ze het gewoon niet wéten”, verklaart Paulien.

Nienke en Paulien hebben verschillende mensen geïnterviewd, waaronder een negentigjarige vrouw. “Zij heeft daar als kind gewoond dus zij kon veel vertellen”, vertelt Nienke. “We organiseren ook een brainstorm met klasgenoten”, vult Paulien aan. Ook de huidige bewoners worden erbij betrokken. “We hebben alle bewoners een brief gestuurd", vertelt Paulien. “In de brief leggen we uit dat ze in een landarbeidersgebied wonen en vragen hen of ze zelf ideeën of eisen hebben voor de herkenbare inrichting”.

Inspiratieboekje

Alle ideeën die Paulien en Nienke verzamelen, beschrijven ze uiteindelijk in een inspiratieboekje. “Er wonen nog steeds mensen in het gebied dus wij kunnen natuurlijk niet zomaar iets over de inrichting zeggen”, verklaart Paulien.

Daarom maken wij een inspiratieboekje. Hiermee willen wij de bewoners inspireren om hun erfgoed aan te passen, zodat mensen het kunnen herkennen als landarbeiderswetgebied.