Even voorstellen: Fien Heeringa, nieuwe voorzitter van de Bestuurlijke Adviescommissie


In het project Brede Kijk op het Oude Diep werkt Prolander aan de uitvoering van plannen voor de herinrichting van het gebied. Om te zorgen dat deze plannen ook aansluiten bij de belangen van betrokkenen, is de Bestuurlijke Adviescommissie (BAC) in het leven geroepen. Als opvolger van Piet Dijkstra heeft de BAC nu een nieuwe voorzitter, Fien Heeringa, die zich graag aan u voorstelt.

Fien heeft maatschappelijke betrokkenheid van huis uit meegekregen. In navolging van haar opa werd zij ook politiek actief. “Toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan de verkiezingen voor het waterschap, wilde ik alleen op een onverkiesbare plaats staan. Ik had me niet gerealiseerd dat ik alsnog de eerste vrouw op de lijst was, waardoor ik toch met voorkeursstemmen werd verkozen.”

Samenwerken in het waterschap

Plotseling was ze deel van het waterschap Hunze en Aa’s, waar ze toen nog niet direct alles vanaf wist. “Mensen hebben vaak geen idee wat het waterschap doet. Veel denken dat het iets met drinkwater te maken heeft. Ik wist wel wat meer, maar moest me alsnog rap inlezen. Wat het beste werkte, was in het veld vragen hoe alles in elkaar stak.”

Zodoende kwam Fien al snel erachter dat het waterschap haar wel lag. “Het fijne is dat het een functionele overheid is: het gaat om samenwerken met andere partijen en om dingen gedaan krijgen. Het kost vaak veel tijd voordat je resultaat hebt. Je moet elkaar wat te bieden hebben en naar het gemeenschappelijke belang kijken.”

Positieve verandering

Fien heeft genoeg voorbeelden van veranderingen die moeilijk tot stand kwamen, maar wel positieve reacties opleverden. “In het gebied stopt de zoutwinning een keer, maar de bewoners blijven zitten met onderhouds- en vervangingskosten. Het waterschap heeft toen geregeld dat er 100 jaar financiële nazorg komt. Dat was niet gemakkelijk, maar het is wel gelukt.”

Een ander voorbeeld is de bollenteelt, waarbij veel verschillende belangen spelen. “De natuur mag niet verslechteren, maar er zijn ook economische overwegingen in de regio. Agrariërs willen best meewerken, als er maar perspectief wordt geschetst. Watergebruik en -kwaliteit zijn voor iedereen een zorg. Uiteindelijk hebben we ook hier in een mooi project de samenwerking kunnen vinden.”

Communiceren en afstemmen

Die samenwerking tussen verschillende partijen is precies wat Fien ook beoogt in haar nieuwe rol als voorzitter van de Bestuurlijke Adviescommissie (BAC) voor het project Brede Kijk op het Oude Diep. “Onze kerntaken zijn de voortgang bewaken en bijsturen, draagvlak in het oog houden en vooral communiceren: daar ligt de nadruk. Je wilt altijd voorkomen dat het aankomt op bezwaarprocedures; dan heb je óf geen goed plan, óf je hebt het niet goed uitgelegd.”

In de rolverdeling tussen Prolander en de BAC is voor Fien helder onderscheid. “De BAC bedenkt niet de plannen. Prolander bepaalt bijvoorbeeld wat er moet gebeuren en hoe dat zou kunnen. De BAC moet dan kijken of er met iedereen goede overeenstemming is, of het plan beter zou kunnen werken en of het allemaal op tijd gebeurt. We zijn geen verlengstuk van Prolander, maar we willen de gemaakte keuzes kunnen uitleggen in het veld.”

Met haar eerdere ervaringen in adviescommissies vanuit politiek en waterschap heeft Fien vertrouwen in het werk van de BAC. “In mijn optiek is volledige overeenstemming mogelijk. Veel mensen zijn bezorgd om hun inkomen of hun voortbestaan; dan moet je daarvoor wel iets kunnen bieden. Ons streven is dat niemand erop achteruitgaat.”

Kennismaken in het veld

Hoewel ze nog maar net is benoemd en begonnen, zit Fien al vol plannen. “Ik vind het belangrijk om kennis te maken met de mensen die in de BAC zitten, en ontdekken waar hun interesses en belangen liggen. Als je elkaar iets beter kent, spreek je elkaar makkelijker aan en kom je sneller tot een overeenkomst.”

De komende tijd wil de nieuwe BAC-voorzitter het gebied en de bestaande plannen verkennen. “Ik wil het veld in om met mensen te praten en om de partners te leren kennen. Mensen maken zich vaak zorgen om een teveel of tekort aan water. De BAC moet goed uitleggen wat we al voor ze doen, maar ook wat we niet kunnen doen, zoals wanneer er sprake is van invloeden uit andere gebieden. Uiteindelijk snappen ze dat wel.”

Bewoners meenemen in plannen

Om alle mensen te bereiken wil Fien zich opstellen als een onafhankelijke voorzitter die er voor iedereen is. “Daar ligt nu nog wel een schone taak. Ik denk dat het tegenvalt hoe benaderbaar de BAC is voor bewoners. Er is nog te veel afstand en bestuurlijke insteek. We willen als BAC zichtbaarder zijn voor mensen, ook op het internet. Daarom vind ik het fijn dat Prolander in het gebied met nieuwsbrieven werkt, zodat mensen weten waaraan we werken.”

Het erbij betrekken van bewoners is een belangrijke bouwsteen voor het werk van Fien. “Het gebied moet mooier en beter worden, maar je moet de belangen van landbouw en recreatie ook benadrukken en meenemen. Als je mensen goed laat zien wat je waar doet en waarom, kun je iedereen meekrijgen.”

Rechten en plichten

Met ieders bijdrage kunnen we de schouders zetten onder het natuurherstel, denkt Fien. “We moeten in 2027 de doelstellingen halen. Het is nu 2024, dus we hebben ontzettend weinig tijd. Niet iedereen hoeft voor de natuur te zorgen, maar je moet wel zorgen dat de natuur in jouw achtertuin niet minder wordt. Je hebt pas rechten als je aan je plichten hebt voldaan; dat heeft mijn opa mij ingepeperd. Als je dat voor ogen hebt, kunnen we plannen maken en met zijn allen iets moois bereiken in het gebied.”

De komende tijd is Fien zelf veel in het veld te vinden: wandelend, fietsend en pratend met de bewoners om zo te komen tot een gezamenlijke toekomst voor het Oude Diep.


Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief om interessante updates te ontvangen over Brede Kijk op het Oude Diep.