Nieuws
In het Mantingerzand ligt het grootste jeneverbesveld van West-Europa. Met jaarlijks onderhoud zorgt Natuurmonumenten ervoor dat de jeneverbesstruwelen in het Mantingerzand worden behouden. In januari en februari 2025 heeft Natuurmonumenten weer onderhoud uitgevoerd in het gebied.
Het inrichtingsplan voor het Mantingerzand wordt uitgewerkt. Daarbij houden we rekening met landschapsherstel, meetresultaten, klimaatverandering en onderhoud van de provinciale weg. Ook de aanwonenden en een externe hydroloog worden betrokken bij de uitwerking van het plan.
Om het schetsontwerp voor Roode Brand en Zuidmaten compleet te maken, is er bodem- en hydrochemisch onderzoek uitgevoerd in het gebied. Maar wat is dat nu eigenlijk voor onderzoek? En hoe werkt het? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.
In het Oude Diep liggen bijzondere watertjes: pingoruïnes. Op het eerste gezicht lijken pingoruïnes op gewone vennen, maar het zijn overblijfselen uit de laatste ijstijd. Hoe zijn ze ooit ontstaan en waarom zijn ze zo bijzonder?
In Laage Veen is Prolander in opdracht van de provincie Drenthe bezig met de voorbereidingen voor de gebiedsontwikkeling. De wens is om het historisch beekpatroon met ruggen en dalen te herstellen. Hierdoor wordt het landschap natter en natuurlijker. Ook draagt het gebied bij aan waterberging en het vasthouden van water in tijden van droogte. Daarnaast willen we de afbraak tegengaan van het veen waaraan het gebied zijn naam dankt.
In opdracht van de provincie Drenthe maakt Prolander een schetsontwerp voor een aantal percelen en een erf in het Scharreveld. Deze percelen en het erf krijgen een inrichting die past bij de natuurdoelen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en het natuurbeleid van de provincie Drenthe.
In Wijsterbroek wordt het watersysteem en daarmee het landschap hersteld. De huidige werkzaamheden bestaan uit het ondieper maken van bestaande watergangen en het ondieper aanbrengen van duikers die het water uit deze sloten afvoeren. Deze maatregelen zijn van groot belang voor de biodiversiteit van het gebied. Met dit fotoverslag nemen we u mee in het proces.
In deelgebied Eekmaten wordt er hard gewerkt aan de plannen voor de herinrichting. Er zijn meerdere scenario’s opgesteld voor mogelijke maatregelen. Dit jaar is er gekozen voor het verder uitwerken van een voorkeursvariant. In dit scenario kan de waterhuishouding in het plangebied goed worden hersteld, zonder dat daarbij nadelige effecten ontstaan voor de aangrenzende landbouw.
Zoals gepland, zijn we begin oktober gestart met de werkzaamheden in Wijsterbroek om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren. Op 30 september is er een inloopbijeenkomst georganiseerd om omwonenden te informeren over het project. Speciaal voor deze bijeenkomst is er een tent opgezet in de projectomgeving, zodat de locatie goed bereikbaar was voor de omwonenden en zij direct een beeld kregen van de plannen.
Onlangs is de landschapsecologische systeemanalyse (LESA) voor het projectgebied Mantingerbos en -weiden afgerond. Dit onderzoek is deels uitgevoerd door de Bosgroepen en deels door ingenieursbureau Sweco. Dit onderzoek heeft in beeld gebracht hoe dit natuurgebied functioneert en waar kansen liggen voor ontwikkeling en herstel van natuur. De LESA laat wederom zien wat voor bijzondere natuur en bodem hier aanwezig is.
Mis geen nieuws
Meld u aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvangt u automatisch belangrijke en interessante updates.