Nieuws
In Laage Veen is Prolander in opdracht van de provincie Drenthe bezig met de voorbereidingen voor de gebiedsontwikkeling. De wens is om het historisch beekpatroon met ruggen en dalen te herstellen. Hierdoor wordt het landschap natter en natuurlijker. Ook draagt het gebied bij aan waterberging en het vasthouden van water in tijden van droogte. Daarnaast willen we de afbraak tegengaan van het veen waaraan het gebied zijn naam dankt.
In opdracht van de provincie Drenthe maakt Prolander een schetsontwerp voor een aantal percelen en een erf in het Scharreveld. Deze percelen en het erf krijgen een inrichting die past bij de natuurdoelen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en het natuurbeleid van de provincie Drenthe.
In Wijsterbroek wordt het watersysteem en daarmee het landschap hersteld. De huidige werkzaamheden bestaan uit het ondieper maken van bestaande watergangen en het ondieper aanbrengen van duikers die het water uit deze sloten afvoeren. Deze maatregelen zijn van groot belang voor de biodiversiteit van het gebied. Met dit fotoverslag nemen we u mee in het proces.
In deelgebied Eekmaten wordt er hard gewerkt aan de plannen voor de herinrichting. Er zijn meerdere scenario’s opgesteld voor mogelijke maatregelen. Dit jaar is er gekozen voor het verder uitwerken van een voorkeursvariant. In dit scenario kan de waterhuishouding in het plangebied goed worden hersteld, zonder dat daarbij nadelige effecten ontstaan voor de aangrenzende landbouw.
Zoals gepland, zijn we begin oktober gestart met de werkzaamheden in Wijsterbroek om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren. Op 30 september is er een inloopbijeenkomst georganiseerd om omwonenden te informeren over het project. Speciaal voor deze bijeenkomst is er een tent opgezet in de projectomgeving, zodat de locatie goed bereikbaar was voor de omwonenden en zij direct een beeld kregen van de plannen.
Onlangs is de landschapsecologische systeemanalyse (LESA) voor het projectgebied Mantingerbos en -weiden afgerond. Dit onderzoek is deels uitgevoerd door de Bosgroepen en deels door ingenieursbureau Sweco. Dit onderzoek heeft in beeld gebracht hoe dit natuurgebied functioneert en waar kansen liggen voor ontwikkeling en herstel van natuur. De LESA laat wederom zien wat voor bijzondere natuur en bodem hier aanwezig is.
De afgelopen maanden heeft Prolander informatie over het projectgebied Roode Brand en Zuidmaten verzameld aan de hand van overleggen, eerdere onderzoeksrapporten, bestaande data, gebiedsbijeenkomsten en veldbezoeken. Deze informatie bestaat uit een combinatie van wensen, eisen en doelstellingen rondom natuur, water, landschap en recreatie. In dit artikel delen we de volgende stap: onderzoek naar het natuur- en watersysteem.
In het najaar van 2024 wordt er onderzoek uitgevoerd in het projectgebied Roode Brand en Zuidmaten. In opdracht van Prolander verricht onderzoekscentrum B-Ware metingen om de voedselrijkdom van de bodem en de (grond)waterkwaliteit van het Oude Diep in kaart te brengen. Het onderzoek start op 28 oktober en zal in totaal twee weken duren. De resultaten worden gebruikt voor het inrichtingsplan voor Roode Brand en Zuidmaten. Voor een deel van het veldwerk worden onderzoekers van ingenieursbureau ATKB ingezet.
Voor de inrichting en rondom het Oude Diep zijn we actief in diverse deelgebieden, waar we ook graag de bewoners leren kennen. Hun verhalen en lokale kennis geven unieke inzichten, die het landschap nog meer tot leven brengen en soms zelfs inspiratie bieden voor ons ontwerp. In dit artikel delen we het verhaal van Albert Zantinge, die tijdens een interview enthousiast heeft verteld over zijn leven in Drijber (deelgebied Roode Brand en Zuidmaten).
Binnenkort kunnen we starten met de werkzaamheden van fase 1. De benodigde omgevingsvergunning en watervergunning zijn verleend. Het Ingenieursbureau Arcadis verzorgt de directievoering voor Prolander en is bezig met de laatste voorbereidingen. Er zijn ook afspraken gemaakt met een aannemer.
Mis geen nieuws
Meld u aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvangt u automatisch belangrijke en interessante updates.